iOS 7 ile Apple neleri değiştirdi?

iOS 7 ile Apple neleri değiştirdi?

Şimdiye kadarki güncellemelerde çoğunlukla iOS’ta teknolojik bazı yeniliklere giden Apple, ilk defa kökten bir tasarım değişikliği yaparak iOS 7 ile tamamen yeni bir görünüm sunuyor.

Apple, San Srancisco'da düzenlediği Geliştiriciler Konferansı’nda, milyonlarca kullanıcının merakla beklediği yeni iOS’u ilk defa gösterdi. Şimdiye kadar ki en kapsamlı değişikliği sunan iOS 7, sonbaharda kullanıcılarla buluşacak.

Binlerce geliştiricinin katıldığı konferansta, şüphesi en ilgi çeken anons, iOS 7 oldu. iPhone, iPadve iPod Touch için geliştirilen yeni iOS’un yanı sıra, Mac platformları için geliştirilen işletim sistemiOS X Mavericks, Yeni MacBook Air ve iTunes Radio da tanıtıldı.
/_np/0103/20460103.jpg


iOS 7’yi şu anda sadece geliştiriciler kullanabiliyor. Elbette bendeniz bir gün dahi bekleyemediğim için, işletim sistemi anons edilir edilmez iOS 7’nin geliştirici sürümünüiPhone’uma yükledim. 2 gündür kullanıyorum ve genel olarak son derece memnun olduğumu söylemeliyim.

Görsel olarak silbaştan tasarlanan iOS 7, daha şeffaf, ince ve yumuşak bir görünüme sahip. Arayüz animasyonları ise son derece hafif ve temiz. Apple’ın donanımlarını tasarlayan Apple Tasarım Şefi John Ive, yazılım işine el attığında tamamen yeni bir iOS görünümü sunacaklarını söylemişti.



Fakat ne yalan söyleyeyim, ben ikonlarda geleneksel çizginin tamamen değişmesini bekliyordum. Modern uygulamaların simgelerinin eski tip mekanik simgelere sahip olması bence bir çelişki. Saat uygulamasının analog saat, telefon simgesinin klasik ahize, ayarların çark, kameranın eski tip fotoğraf makinesi, e-postanın zarf, mesajların konuşma balonu ikonlarını taşıması bence bir çelişki. Nasıl değişir bu düzen onu da bilmiyorum açıkçası.

       

Kilitli ekran özellikleri muhteşem

İkonların bulunduğu ana ekranlar dışında, ayarlar menüsü de farklı bir tasarıma sahip. Benim en sevdiğim değişim ise kilit ekranında olmuş. Kilit halindeyken ekranı yukarı sürükleyince uçuş modu, Wi-Fi, Bluetooth, rahatsız etme, ekran döndürme, ekran ışığı, müzik çalma, ses düzeyi, AirDrop, AirPlay, el feneri, saat-alarm, hesap makinesi ve fotoğraf makinesi gibi sık kullanılan işlevlere kısayollar karşımıza çıkıyor.

Kilit ekranını üstten aşağı sürükleyince de Takvim çıkıyor karşımıza. Spotligt arama (telefon içinde arama) özelliğini eskiden iki tıklama veya ana ekranı sağa kaydırarak açarken, iOS 7’de arama kutusunu açmak için ikonların bulunduğu ekranı ortasından tutup aşağı sürüklemek yeterli oluyor.

Daha hızlı ve daha uzun pil ömürlü


Yeni MacBook Air daha hızlı grafikler ve daha uzun batarya ömrü ile dikkat çekiyor. Haswell ULT çipleri yeni Macbook Air’ların arkasında yer alıyor. 11 inçlik bilgisayar batarya ömrünü 5 saatten 9 saate çıkarırken 13 inçlik 7 saatten 12 saate yükseltiyor.
11 inçlik ve 13 inçlik MacBook Air’ın 128 GB’lık olanı 999 dolar, 256 GB olanı ise 1,999 dolar değerinde olacak. Ayrıca flaş bellek de güncellendi ve 802.11 ac’lık (alternatif akım) Wi-Fi bağlantısı ile uyumlu hale geldi.

      

Müzik yayını işine de girdiler

Apple, iTunes Radio isimli yeni bir hizmetle müzik akışına (music streaming) başlıyor. Pandora’ya benzer olarak, iTunes Radio belirli şarkılardan yola çıkarak temalı İnternet radyo istasyonları oluşturacak. Apple da “özellikli” radyo istasyonları sağlayacak. Hizmet reklâmlar ile desteklense de kullanıcılar için ücretsiz olacak. Tabi, eğer bir iTunes Match abonesiyseniz, ona reklamsız olarak sahip olabileceksiniz.

posted under , |

0 yorum:

Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Sercan Çoban. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Followers

Text Widget


Recent Comments